Het project

Een brug slaan met kunst

Momenteel leven we in een bijzondere tijd. We moeten allemaal op onze eigen manier omgaan met de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus tegen te gaan. Voor veel mensen zorgt dit voor eenzaamheid, depressie, zorgen of moeilijke beslissingen.

Ook veel kunstenaars en mensen in de culturele sector staan voor creatieve uitdagingen. Activiteiten vallen weg, cultuurhuizen sluiten en dus worden on-line dans- en muzieklessen gegeven, filmhuisfilms zijn te koop om thuis te bekijken, er worden foto-challenges bedacht, Webinars ontwikkeld en meer.

Wij, cultuurcoaches van Plaza Cultura, vroegen onszelf bij de start van de coronacrisis af: hoe brengen we de kracht van kunst bij de mensen die nu een steuntje in de rug kunnen gebruiken? We willen graag een brug slaan met het project kunstkameraadje, waarmee we kunstenaars en mensen in een kwetsbare situatie (met gepaste afstand) tot elkaar brengen.

Wat we doen

Kunstkameraadje zorgt voor ontmoeting en contact tussen een persoon/gezin en een kunstenaar. In deze ontmoeting delen kunstenaar en kameraad verhalen en ervaringen. Door met elkaar in gesprek te zijn, brieven te sturen, te bellen óf zelfs door creatief met elkaar samen te werken.

De kunstenaar gaat met of voor zijn of haar kameraad op zoek naar een vorm om tot een persoonlijk kunstwerkje te komen: een liedje, gedicht, schilderij, foto, tekening of iets anders. Het kunstzinnig gebaar wordt gedeeld met de kameraad, als symbolische weergave van het contact of ode aan de verhalen van deze persoon.

Met wie

In de gemeente Vught zijn er allerlei organisaties en mensen die zich inzetten voor het welzijn van de inwoners. Bij velen is er ook aandacht voor de mensen die extra steun kunnen gebruiken. Het zijn deze organisaties en mensen, de verbinders, die binnen kunstkameraadje zorgen voor het aandragen van personen die een ontmoeting met een kunstenaar en een klein kunstzinnig gebaar gegund wordt. Welzijn Vught, Anders Bezig Zijn, Onderling Sterk, Vughterstede, Zorgstichting ’t Heem en Reinier van Arkel zijn belangrijke partners voor dit project.

Plaza Cultura en de verbinders zorgen, in afstemming met elkaar, voor een koppeling van een kameraad met een lokale kunstenaar. Dit wordt gedaan op basis van interesse, persoonlijkheid, discipline of ander raakvlak. De professionele kunstenaars zijn muzikant, beeldend kunstenaar, danser, schrijver, fotograaf, of iets anders.

De kracht van kunst in ontmoeting

De ontmoetingen binnen kunstkameraadje zijn nooit hetzelfde. Maar de basis is dat een mens in contact komt met een ander mens. In dit contact kan kunst zorgen voor ruimte voor verbeelding, creativiteit, kracht of troost.

Kunstenaars en kameraden gaan een relatie aan met iemand uit hun eigen leefomgeving. En ieder laat zich eens op een andere manier inspireren. Dat dit resulteert in een persoonlijk en uniek creatief proces of kunstwerk maakt het zéér betekenisvol voor allebei.

We zijn blij om kunstkameraadje weer te kunnen geven in deze digitale tentoonstelling. In ieder geval tot en met de zomer van 2021 zullen er nog nieuwe kunstkameraden gekoppeld worden.

Contact

Wil je meer informatie over dit betekenisvolle project? Of ken jij een inwoner in de gemeente Vught die je wel een kunstkameraadje gunt? Neem dan contact op met Heleen via heleen@plazacultura.nl.