De verbinders

In de gemeente Vught zijn er allerlei organisaties en mensen die zich inzetten voor het welzijn van de inwoners. Zij hebben aandacht voor diegenen die extra ondersteuning, hulp, gezelschap of activiteiten kunnen gebruiken.

Zij zijn het, die binnen kunstkameraadje de mensen uitnodigen die een ontmoeting met een kunstenaar én een klein kunstzinnig gebaar gegund wordt.

Reinier van Arkel

We hebben niet in de gaten hoe ontwrichtend corona en alle maatregelen kunnen zijn. Als je hele sociale netwerk omvalt, is de eenzaamheid dichtbij.

Het project kunstkameraadje, waar twee mensen vanuit Reinier van Arkel aan meededen, gaf houvast in deze tijd. Zij leefden op van het normale en menselijke contact met de buitenwereld. Ze kregen meer zelfvertrouwen en werden blijer.

Het was Ontmoeten met een hoofdletter. Het gaat niet zomaar om het uitwisselen van een kunstwerk, maar om verbinden op een diepere laag.

– Peter van Duppen

Reinier van Arkel biedt hulp bij psychische en psychiatrische aandoeningen. Waar het kan in de thuissituatie van cliënten en samen met de belangrijkste mensen uit hun directe omgeving. Reinier van Arkel gaat uit van het vermogen om te herstellen, en kijkt daarbij naar de hele mens: lichaam, geest, sociale omgeving en levensloop.

Kijk voor meer informatie op de website van Reinier van Arkel.

Het was Ontmoeten met een hoofdletter.

– Peter van Duppen | Reinier van Arkel

Onderling sterk

Heleen Korthals van Plaza Cultura heeft me gevraagd of ik mee wilde werken aan het project kunstkameraadje.

Ik werd meteen enthousiast en heb dit voorgelegd bij Onderling Sterk (mensen met een verstandelijke beperking), waar ik coach van ben. Meerdere mensen hebben gereageerd, zelfs helemaal uit Tilburg.

Marlien, Helene en Teun hebben hier uiteindelijk aan meegedaan. Marlien heeft getekend, Helen geschilderd en Teun een jurk ontworpen en gemaakt. Het resultaat mag er zijn.

– Gorettie van Doorn

Onderling sterk is een vereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Zij komen op voor hun eigen rechten. Ze vinden het belangrijk dat ze zelf de regie over hun leven in handen hebben en vinden het normaal dat er naar hen geluisterd wordt, zeker als er beslissingen worden genomen over zaken die zij belangrijk vinden.

Meer infomatie vind je op de facebookpagina van Onderling Sterk.

Een buurtgenoot

Toos kom ik regelmatig tegen als ik de hond uitlaat. Haar hond Buddy en Tine, de mijne, willen elkaar altijd even begroeten.

Ik heb veel bewondering voor Toos. Ondanks haar blindheid, heeft ze veel van de wereld gezien. Niet met haar ogen maar met haar oren en neus, proevend en op de tast. Ze weet precies wat ze wil en geniet enorm van alles wat wél kan.

Genieten deed ze ook van het contact met Carola, die haar kunstmaatje was. Het was leuk om eens een ochtend aan te schuiven en al haar eigen kunstwerkjes te bekijken. Want Toos wilde niets krijgen, maar juist zelf aan de slag!

– Angelique Kleijne

Toos geniet enorm van alles wat wél kan.

Anders Bezig Zijn

In eerste instantie is een ontmoeting tussen het kameraadje en de kunstenaar spannend, ik denk vanuit beide personen. Sommige leefwerelden staan soms best ver uit elkaar. Maar je ziet de mensen naar elkaar toe groeien en samen iets moois, ontroerends, verrassends tot stand brengen.

Vooral creativiteit in denken is volgens mij erg belangrijk om iemand echt te ontmoeten. Je moet vooroordelen overboord kunnen gooien.

Het is mooi om mee te maken dat mensen heel veel steun/troost/aandacht ervaren uit de ontmoetingen.

Heel leuk dat tijdens de ontmoetingen van een mevrouw en haar kunstenaar er zoveel verteld werd dat de “Kunst” geen tijd meer had.

– Marianne Bax

Stichting Anders Bezig Zijn (ABZ) levert als organisatie een bijdrage aan het welzijn, de sociale integratie, participatie en kwaliteit van leven van burgers uit de gemeente Vught. ABZ staat midden in de samenleving. Bij alles wat zij ondernemen hebben ze oog voor de sociale omgeving en ze vinden het daarom bijzonder belangrijk om hun verantwoordelijkheid te nemen in de maatschappij binnen de Gemeente Vught. Kortom: “Iedereen telt mee, iedereen doet mee”.

Kijk voor meer informatie op de website van ABZ.

Vooral creativiteit in denken is volgens mij belangrijk om iemand echt te ontmoeten.

– Marianne Bax | ABZ

Ondersteuning Mantelzorg Vughterstede
Project Bij MaxX

Mijn ervaring met dit project is positief. Mia, het kameraadje dat ik had aangedragen, heeft veel gedaan in het leven, met heel veel creativiteit. In gedachten en met de handen. Ze is eigenlijk een kunstenares pur sang. Zorgzaam voor haar man en anderen, uit liefde, ook als vrijwilliger bij mantelzorgondersteuning.

Mia haar creativiteit is enorm. En wat is het dan mooi om daar op een andere manier mee om te gaan. Samen met kunstenares Saskia ging zij op zoek naar nieuwe media. Mia laat haarzelf nog steeds uitdagen en kijkt terug op gezellige ontmoetingen.

– Marianne van Boxtel, Coördinator Ondersteuning Mantelzorg Vughterstede & Bruggenbouwer project Bij MaxX

Ondersteuning Mantelzorg is een onderdeel van Vughterstede. Samen met Vivent, Anders Bezig Zijn en Welzijn Vught helpt zij mee met het project Bij MaxX (een initiatief van Samen Sterk in de Wijk). Dit project zorgt ervoor dat inwoners van Vught ‘zo lang mogelijk, zo gewoon mogelijk’ mee kunnen blijven doen aan allerlei activiteiten.

Kijk voor meer informatie op de website van Vughterstede en hier voor informatie over Bij MaxX.

Welzijn Vught

Ik dacht aan Jeanette omdat zij en haar gezin op dat moment wel een steuntje in de rug konden gebruiken. Ze is ook kunstzinnig en ik waardeer haar kracht enorm.

Jeanette reageerde enthousiast en nieuwsgierig. Met beide handen heeft ze deze kans aangegrepen voor een beetje geluk en om haar boodschap door te geven.

Wat fijn dat ik heb mogen verbinden!

– Yvonne Kolmans

Welzijn Vught is de organisatie voor sociaal werk in Vught. Welzijn Vught wil dat mensen mee kunnen doen en goed met elkaar samenleven. We activeren en ondersteunen wijkbewoners en vrijwilligers op het versterken van zelfredzaamheid. We werken daarin samen met tal van organisaties in Vught.

Kijk voor meer informatie op de website van Welzijn Vught.