ruimtelijk

Troostvogels

Judith: ‘Net als alle andere mensen in de maatschappij hebben kunstenaars last van deze coronatijd. Hoe ga je als theatermaker, auteur of beeldhouwer nog verbinding aan met je publiek, je lezers of bezoekers? Of eigenlijk gewoon die ander, die ook meer verwacht van het leven dan alleen thuis zitten en de dagen aftellen tot corona weer verdwenen is? Zoals Muhammad Ali zei: Don’t count the days, make the days count. Voor ieder van ons, en nu zeker, een serieuze klus.’

Verbinding

Jeanette: ‘Eén telefoontje van Welzijn Vught (“er is een project van Plaza Cultura en ik vond jou er echt het type voor”) en ik hoefde er niet over na te denken: ja graag! Maar ja tegen wat? Want echt een idee had ik er niet van. Na een gesprekje met kunstenaar Judith bleek dat we allebei veel hebben met verbinding: warm contact met anderen als je bijvoorbeeld troost nodig hebt. Een knuffel of een luisterend oor, zodat je weet dat je er niet alleen voor staat.’

Warm contact met
anderen zodat je weet dat
je er niet alleen voor staat.
Dat is wat ons verbond.

– Jeanette

Judith: ‘Tijdens dat eerste gesprek voelde ik meteen dat Jeanette meer te vertellen heeft over het leven dan ik. Ze weet het ook prachtig te vangen in woorden en beelden. Voor mij, ontwerper voor theater en kunstprojecten, is verbinding met mensen de belangrijkste voedingsbodem van waaruit ik werk. Een mooi symbool voor verbinding vonden we in de troostvogel: díe vogel die net op het meest cruciale moment een lied inzet en dan wegvliegt met je verdriet. Om daarna bij een ander neer te strijken en opnieuw zijn troost aan te bieden.’

Toveren

Jeanette: ‘De troostvogel is er zodra je wilt en vliegt weg als het nodig is om ergens anders op de wereld weer te landen. De troostvogel gaat over grenzen, maakt geen onderscheid en kan je dragen als je eraan denkt. Hij kan opvallend aanwezig zijn in heel zijn kleurenpracht om een glimlach op je gezicht te toveren maar kan ook lekker stevig zijn als steuntje in de rug, of juist poezelig zacht. De troostvogel geeft verbinding en licht en luchtigheid. Iets wat veel mensen in deze tijd goed kunnen gebruiken.’

Als je goed kijkt, zie je ze overal!

Judith: ‘Hoe meer we er mee bezig zijn, hoe universeler dit project lijkt te worden en hoe meer troostvogels mijn pad al hebben gekruist. Dat blijkt uit het werk van mijn moeder en mijn opa. En ook uit die kolibrie, op de open hand bij mijn kunstkameraadje jaren geleden, of de knoest in haar tafel die ineens meer wil zijn dan alleen een knoest.

Jeanette heeft de wereld van troost en vogels prachtig weten te vangen op doek, kijk maar naar de twee schilderijen hieronder. Een prachtige aanvulling op haar inbreng van kunstkameraadjes. Daar word ik super blij van!’

Jeanette

Het is voor mij een feest om hiermee bezig te zijn, samen met zo’n fantastische vrouw. Dat ik mijn creativiteit en gevoel over dit alles in beeld en tekst kan brengen, in veel nieuwe vormen, is een mooi cadeau.

Judith Abels

Het is fijn om aan zo’n leuke en creatieve vrouw gekoppeld te zijn, samen nieuwe dingen te onderzoeken en zo te werken aan nieuw werk.

Judith is ontwerper voor theater en kunstprojecten op scholen, instellingen en in de openbare ruimte. Op haar website kun je nog veel meer projecten van haar bekijken.