digitaal

Alles bij de hand op een tablet

Mijn kunstkameraad was Mia. Een lieve vrouw bij wie ik me meteen thuis voelde. Toen we elkaar voor het eerst spraken aan de telefoon, was het meteen goed.

Tijdens onze eerste afspraak liet ze me allerlei werkjes zien die ze in de loop der tijd gemaakt heeft. Tekeningen, met bijenwas geschilderde ansichtkaarten, allerlei zelfgemaakte doosjes. Ik kreeg er meteen ook twee om mee naar huis te nemen!

Ze vertelde wat kunst voor haar betekent: ‘Ik vind het gewoon mooi. Prachtig als mensen dingen kunnen maken. Iemand die een prachtige jurk kan maken is ook kunstenaar. Dingen die men maakt, daar kan ik van genieten. Als ik zelf iets aan het maken ben, kan ik me er helemaal in verliezen. Dan denk ik nergens aan, ben helemaal ontspannen.’

Ruimte voor iets nieuws

Mia vertelde me dat ze heel veel spullen en materialen heeft. Hele kasten vol. Eigenlijk wil ze niet meer met al die spullen werken en is ze aan het opruimen geslagen. ‘Als ik het niet doe, dan moeten de kinderen dat uiteindelijk doen,’ was één van de redenen hiervoor.

Daarnaast wil ze niet meer met alle “frutsels” werken en zich meer bezig gaan houden met tekenen. Ik heb wat tekeningen van haar gezien en echt, ze kan heel goed tekenen. Ze heeft een ontzettend mooie fantasie, met een mooie diepere achtergrond. Tekeningen die gaan over haar leven. Tekeningen met een verhaal. Bijzonder weergegeven.

‘Je bent nooit te oud
om te leren!’

– Mia

Zelf zegt Mia over haar zin om meer te tekenen: ‘Dan heb ik niks anders meer nodig dan een vel papier, potlood en een gum. Niet meer al die spullen! En dat klopt. Met tekenen heb je niet zoveel nodig. Niet allerlei spullen tevoorschijn halen om later ook weer op te bergen. Daarmee ontstond mijn idee om haar te leren tekenen met een tablet. Alleen een tablet en een tekenpen nodig! Kan ze overal doen. En alle materialen waar ze mee zou willen werken heeft ze dan bij de hand want die zitten allemaal in het tekenprogramma. Van krijtje tot penseel en spons, alle kleuren die je maar wilt, in alle formaten, dik en dun.

Ik heb een gratis geschikt tekenprogramma voor haar gezocht en deze bij een volgende afspraak geïnstalleerd. Toen ook meteen de basis van het programma verteld en haar zelf daarmee laten oefenen.

In aanloop naar onze derde afspraak zou Mia oefenen en experimenteren met het tekenprogramma. Dan konden we kijken hoe het gaat en eventuele vragen zou ik kunnen beantwoorden. Helaas moesten we deze afspraak twee keer afzeggen vanwege een operatie aan haar ogen en last van erge hoofdpijn. Gelukkig gaat het nu beter met haar en hebben we elkaar inmiddels kunnen zien. Lekker thee gedronken, gekletst en gepraat. Over het leven, haar leven, de mooie dingen en gebeurtenissen en de mindere zoals het verlies van haar man en haar oudste zoon.

We hebben afgesloten met een presentatie van alle tekeningen die ze daarover gemaakt heeft: een cirkel van lichtstralen met in het midden haar man en zoon. Een tekening van een overstroming die ze als kind meemaakte. Allemaal mooi met grafietpotlood en kneedgum getekend. Fijn dat ze het mij wilde laten zien.

Ik vroeg haar of ze anderen aan zou raden om aan dit project mee te doen. Mooi antwoord gaf ze: ‘Ja zeker. Omdat ook anderen dit verdienen!’

Mia

Ik vond het geweldig. We hebben gedachten uitgewisseld. Van elkaar geleerd. We hadden het gezellig en er is een mooie vriendschap ontstaan. Ik geef Saskia een dikke zoen!

Saskia van Oversteeg

Mia gaat, zodra ze zich weer helemaal top voelt, verder met tekenen. Dat kan digitaal tekenen of analoog zijn, of een combinatie daarvan. Aan de creativiteit, het doorzettingsvermogen en enthousiasme zal het niet liggen!

Saskia is illustrator & docent; hier kun je meer lezen over dit werk en hier over de kleurboeken voor volwassenen die ze zelf tekent en uitgeeft. Je kunt haar ook volgen op Instagram en Facebook.