sieraden

‘Ik wil het liefst zelf iets doen’

Als je bij Toos binnenkomt, word je overweldigd door kleuren. Ondanks het feit dat ze blind is, is kleur erg belangrijk voor haar. Vertel haar één keer of iets rood, blauw of geel is en ze vergeet het nooit meer. Ze kan zich kleuren levendig herinneren uit haar kindertijd, toen ze nog kon zien.

Handen als ogen

Toos is een actieve vrouw. Ze gaat vaak op pad en is graag bezig met haar handen. Haar hele huis staat vol met mooie spulletjes; veel daarvan heeft ze zelf gemaakt, zoals een vloerkleed, een beddensprei en sieraden. Ze heeft dan ook niet de behoefte aan een kunstwerkje maar wil juist zelf aan de slag om andere handwerktechnieken en materialen te ontdekken. Dan heeft ze meteen nieuwe cadeautjes voor de mensen om haar heen.

Op de tast kan Toos alles maken,
haar handen werken als haar ogen.

– Carola Mokveld

Carola, die als kunstenares gekoppeld is aan deze kameraad, helpt haar daarbij. Iedere keer als ze naar Toos toe gaat, neemt ze andere materialen mee zoals wol, kralen, draad en zelfs een oude fietsband.

Aaibaar

Met wol heeft Toos leren vilten en van de fietsband maakt ze inmiddels stoere sieraden. Het is heel tactiel materiaal, bijna net zo aaibaar als haar blindengeleidehond Buddy. De halsketting van fietsband en zijn lieve lange poten lijken zelfs op elkaar!

Toos

Het was zo saai ineens met de lockdown. Ik ben blij met de bezoekjes van Carola, ik heb veel nieuwe dingen geleerd en het was heel gezellig!

Carola Mokveld

Toos weet precies wat ze wil en we mogen elkaar graag plagen! Ik heb met veel plezier met haar gewerkt.

Carola Mokveld is beeldend kunstenaar en docent. Zowel in haar eigen werk als in haar workshops zijn verhalen van mensen en verbinding een vaak terugkomend thema. Meer informatie over haar vind je hier.