grafiek

Handjevol herinneringen

In maart vorig jaar werd ik geraakt door een stukje uit de krant over het project kunstkameraadje. Omdat ik als grafisch vormgever vaak in verhalen van mensen en organisaties duik, leek het me leuk om hieraan mee te doen. Ik werd gekoppeld aan een lieve en moedige vrouw die heel graag onder de mensen is en dus helemaal geen zin had om achter de geraniums te moeten zitten in deze corona-tijd.

Bellen & schrijven

Om elkaar beter te leren kennen hebben we wekelijks met elkaar gebeld. Ik hoorde vele mooie, grappige en soms ook droevige verhalen. Na elk gesprek werkte ik verder aan een klein kunstwerkje. Soms bracht ik tussendoor iets van dit werk naar mijn kameraadje toe, met een paar regels uit een van de gesprekken om op te reageren of een vraag om over na te denken.

Zorgzaamheid, humor & lichtheid

Het kunstwerkje dat ik maakte heet Handjevol herinneringen. Het is een doosje met 6 linosnedes van de dieren die – soms kort, soms lang – rond hebben gescharreld in het leven van mijn kameraadje; ze vertellen iets over haar zorgzaamheid, humor en lichtheid.

‘Het was bijzonder om zo
geconcentreerd en in nauw contact
iets voor iemand te maken.’

– Angelique Kleijne

De kleur van de brieven (geschreven met het prachtige blauw van de bic pen) is meegenomen doorheen het hele werk: er bestaat een zeer gelijkende grafische drukinkt – bleu concentré – die perfect was voor het afdrukken van de linosnedes. Deze kleur is een mooi symbool voor dit project: met alle aandacht in contact kunnen zijn.

Kameraadje

Vroeger heb ik ook wel eens een linosnede gemaakt en dat is nog een hele klus! Leuk om te zien hoe jij dat allemaal hebt gedaan. Ik vond het fijn om zo contact te hebben in deze saaie tijd, dankjewel Angelique!

Angelique Kleijne

Heel verrijkend en ontroerend om over het leven van een onbekend iemand te mogen horen. Het gaf nieuwe inspiratie voor mijn werk. Dankjewel kameraadje!

Meer informatie over Angelique vind je hier.